Selecteer een pagina

Zo maak je boekhouden simpeler

Boekhouden is een klus waar niemand echt blij van wordt. Met een online onderneming ontkom je er echter niet aan. Crediteuren, debiteuren, plussen en minnen, het hoort bij het ondernemer zijn. Daarom geven wij je in dit artikel, onder het mom van leuker kan ik het niet maken maar wel makkelijker, vijf tips om het boekhouden simpeler te maken.

Zo maak je boekhouden simpeler | Handige tips en informatie voor de online onderneemster (in spé) | De Online Onderneemster

Werken met een boekhoudprogramma

Het is de snelste manier om boekhouden voor jezelf simpeler te maken, werken met een boekhoudprogramma. Ja, een boekhoudprogramma als E-Boekhouden, Moneybird of Reeleezee kost geld. Maar daar staat wel tegenover dat je veel tijdwinst boekt. En ook tijd is geld. Bespaar jezelf het eindeloos narekenen en schaf een boekhoudprogramma aan dat – onder andere – de btw-aangifte helemaal automatisch voor je berekent.

Boekhouden kost minder tijd

Het gebeurt veel, één keer per kwartaal wordt de boekhouding bijgewerkt omdat de btw-aangifte gedaan moet worden. Je ziet er als een berg tegenop en dat is logisch, want er moet een enorme stapel aan bonnen worden weggewerkt. Daarom is het beter je boekhouding wekelijks bij te werken. Dit kost je uiteindelijk veel minder tijd doordat je én niet hoeft te zoeken naar missende bonnen én veel beter het boekhoudprogramma snapt omdat je er regelmatig mee bezig bent.

Automatiseer je boekhouding

Om je boekhouding nog meer te versnellen kun je je boekhoudprogramma koppelen aan andere systemen. Zo kun je het boekhoudprogramma bijvoorbeeld koppelen aan de Belastingdienst, CRM-software, de bank of een incassobureau. Wanneer je het boekhoudpakket bijvoorbeeld koppelt met de Belastingdienst kun je eenvoudig de btw-aangifte doen. Daarnaast maakt je boekhoudprogramma ook dagelijks automatisch een back-up van al je gegevens. Dan weet je zeker dat alles veilig bewaard blijft.

Bewaar de administratie digitaal

Tegenwoordig ontvang je steeds vaker je facturen via e-mail. Erg handig, want losse bonnen raak je makkelijk kwijt. Stap daarom af van de boekhoudmap en ga volledig digitaal. Met een handige scanner app op je telefoon kun je ook papieren bonnen eenvoudig omzetten naar een pdf-bestand. Het digitaliseren van je facturen gaat je niet alleen meer tijd en geld opleveren, je helpt zo ook nog eens het milieu door niet meer alle bonnen uit te printen. Ook hebben de meeste boekhoudprogramma’s tegenwoordig de mogelijkheid digitale facturen te mailen naar een speciaal e-mail adres zodat het direct bij de inkomende facturen komt te staan.

Schakel een boekhouder in

Omdat je nu eenmaal geen boekhouder bent en je niet overal verstand van kunt hebben is het goed om een boekhouder in te schakelen. Met een boekhouder kun je afspreken wat hij doet en wat jij zelf kunt doen. Hoe meer jij doet, des te lager de kosten. Aan de andere kant: De tijd die jij niet in je boekhouding hoeft te stoppen, kun je besteden het binnen halen van nieuwe klanten. Vind voor jezelf hierin een goede balans.

Moneybird

Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s die je kunt gebruiken. Zelf werken wij graag met Moneybird (van waaruit wij ook de facturen nu sturen). Wil je Moneybird uitproberen? Gebruik dan onderstaande link en probeer Moneybird 120 dagen gratis uit!

www.moneybird.nl

(dit blog bevat een affiliate link)

Is dit blog ook interessant voor je vrienden? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!