Selecteer een pagina

Column | Volgen en ontvolgen op sociale media

Een klein dansje, ik had de duizend volgers gehaald op Instagram. Superblij was ik ermee, die ene dag dan. Want vandaag zit ik weer onder de duizend. En zo gaat het al langere tijd. Blij dat ik er tien volgers bij heb om de volgende dag te ontdekken dat er weer acht zijn verdwenen. De volgen/ontvolgen strategie is in en ik baal er van.

Volgen en ontvolgen op sociale media | Column over online ondernemen | Gea Simons | De Online Onderneemster

De trend van volgen en ontvolgen

Het is de trend van dit moment. De volgen en ontvolgen strategie wordt door veel Instagrammers toegepast om zo meer volgers te krijgen. Het gebeurt overigens ook op Facebook, je hebt ze vast in groepen voorbij zien komen de volg-jij-mij-dan-volg-ik-jou berichten. Je volgt braaf iedereen in het berichtje zoals afgesproken en mag dan blij zij als je drie likes terug krijgt. Ik vind het in ieder geval redelijk frustrerend. Vooral omdat ik juist hard werk aan het krijgen en behouden van mijn volgers. Ik geloof niet in volgen en ontvolgen, dat mag duidelijk zijn. Ikzelf steek mijn energie liever in de interactie met mijn volgers, veel waardevoller. Maar helaas wordt het nog steeds neergezet als een goede strategie om in korte tijd veel volgers te krijgen. 

Mijn oplossing

Tegengaan kun je dit helaas niet. Het is zoals het is. Toch heb ik inmiddels een strategie ontwikkelt om korte metten met deze personen te maken. Op Facebook doe ik niet langer mee aan de volg-jij-mij-dan-volg-ik-jou. Het levert weinig op en kost mij gewoon te veel tijd. Op Instagram hanteer ik een streng beleid. Ik kijk altijd eerst naar wie mij volgt.

 • Is de persoon interessant voor mij?
  • Dan volg ik de persoon terug
 • Heeft de persoon veel volgers, maar volgt zij zelf niemand?
  • Dan volg ik niet terug
 • Is het een openbaar/privé account?
  • Per definitie volg ik geen privé accounts tenzij ik de persoon zelf ken
 • Staan er cijfers achter de naam?
  • Grote kans dat dit een “spam” of nep account is, ik blokkeer dit soort accounts
 • Is het een man met alleen foto’s van zichzelf? En komt de man ook nog eens uit het buitenland?
  • Tja wat zal ik hierover zeggen zonder mannen te kwetsen? Geen interesse in, dus ik blokkeer deze accounts

Je volgers in beeld

Helaas geeft Instagram meer zeer weinig houvast als het gaat om wie je volgt, op welk moment en vooral ook weer ontvolgt. Gelukkig zijn er genoeg apps die hiervoor een oplossing bieden. Zelf gebruik ik Unfollowers & Ghost Followers (Follower Insight) voor Android. De handelingen zoals ontvolgen doe ik overigens gewoon via Instagram, vinden ze fijn ;). Maar dergelijke apps geven wel een mooi overzicht van wie je niet terug volgen en met name ontvolgen.

Hanteer jij de volgen en ontvolgen strategie?

Is dit blog ook interessant voor je vrienden? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!