Selecteer een pagina

Column | Tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf… heb jij genoeg tijd voor jezelf als onderneemster, moeder van, vrouw van, vriendin van, medewerker van … ? Ik maak daar bewust tijd voor.

Alle ballen in de lucht houden | Column over online ondernemen | Gea Simons | De Online Onderneemster

Toen de kinderen klein waren had ik tijd voor mezelf als ze ‘s middags alle drie sliepen, veel van mijn vriendinnen gingen dan het huishouden doen … ik niet, ik ging lekker iets voor mezelf doen.

Tegenwoordig studeren de kinderen en heb ik een eigen bedrijf aan huis, dus ik kan mijn eigen tijd indelen. Maar dat betekent niet automatisch dat ik veel tijd voor mezelf heb. En nu tijdens deze corona periode al helemaal niet. Mijn man en kinderen zijn allemaal al vanaf half maart thuis. De jongste heeft nu af en toe weer stage en mag weer sporten en alle drie werken ze wel weer bij hun zaterdagbaantje.

Je tijd vrij indelen is iets anders dan tijd voor jezelf hebben.

“Men” denkt altijd: Suzan is thuis, dus zij heeft sowieso tijd om … te helpen op school, even iemand te brengen, om bij te kletsen, even langs te komen, een boodschap voor me te halen of gezellig mee naar de stad te gaan. Maar, zoals jij als onderneemster weet, is dat absoluut niet zo. Het is zelfs lastiger om werk en privé  te scheiden als je vanuit huis werkt. Ik deed het wel, even naar een afspraak, mee naar de tandarts of kapper. Maar het voelde constant alsof ik spijbelde, van mijn bedrijf, van mijn thuis als ik toch tussendoor weer iets deed. Vroeger vond ik spijbelen heel gezellig 😉 maar nu .. het gaf mij geen rust.

Bewust parttime werken

Sinds anderhalf jaar kies ik bewust voor een parttime werkweek en de dagen dat ik vrij ben en (bijna) iedere avond kies ik voor tijd voor mezelf. Ik besef me heel goed dat niet iedereen die luxe heeft door een baan naast je onderneming, kleinere kinderen of hulpbehoevende ouders, maar ergens moet er toch een uurtje vrij te maken zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar je werkzaamheden, moeten die echt allemaal of leg je dit jezelf op? Of scrol eens iets minder op social media (zegt ze vooral tegen zichzelf) en neem die tijd om even een ommetje te maken, een boek te lezen of gewoon even te niksen.

Ik werk bewust 3 dagen per week, op maandag, dinsdag en donderdag werk ik van 10:00 uur tot 16:00 uur. Ik ben nooit heel vroeg op en doe graag rustig aan in de ochtend, even iets in het huishouden doen en onze hond en konijn aandacht geven. Op woensdag plan ik mijn privé afspraken, Cesar therapie, nagels laten doen, kapper en dat soort heerlijks. Op vrijdag is mijn man (meestal) ook vrij en vieren we vast weekeind. Om de week werk ik op vrijdagochtend, dan kan ik altijd zo goed opschieten, omdat ik dan het idee heb dat niemand me nodig heeft.

Ik vind het heel belangrijk om tijd voor mezelf te nemen! Ik ga dan graag fietsen, even naar de stad of het dorp, spelen met onze hond en ons konijn. Lekker netflixen bij slecht weer of lunchen met een van de kinderen.

Neem jij genoeg tijd voor jezelf?

Is dit blog ook interessant voor je vrienden? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!