Selecteer een pagina

Wanneer ben je onderneemster voor de belastingdienst?

Pfff, je bent nog niet goed en wel begonnen of je krijgt al te maken met de belastingdienst, tenminste als je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Als online onderneemster hoort de btw aangifte er gewoon bij. Je zal dus in je begroting rekening moeten houden met de belasting die je elk kwartaal moet betalen. Maar wanneer ben je onderneemster voor de belastingdienst? En wat moet je als online onderneemster nu eigenlijk gaan betalen?

Wanneer ben je onderneemster voor de belastingdienst? | Handige tips en informatie voor de online onderneemster (in spé) | De Online Onderneemster

Onderneemster voor de belastingdienst

Voor de belastingdienst ben je online onderneemster als je voldoet aan een aantal voorwaarden.

  • Je verdient geld via het online verkopen van goederen of diensten
  • Je verdient geld met activiteiten als affiliatie
  • Je adverteert regelmatig zakelijk op internet

Bied je goederen of diensten gratis aan of alleen in hobby- of familiesfeer, dan ben je voor de belastingdienst geen online onderneemster.

Btw en inkomstenbelasting betalen

Als je als online onderneemster producten gaat verkopen of diensten gaat aanbieden en je daar naar verwachting winst uit gaat halen, dan is de kans groot dat je inkomstenbelasting moet betalen. De belastingdienst kan dit echter vaak pas aan het eind van een jaar beoordelen. De beoordeling hangt af van een aantal factoren zoals hoeveel winst je maakt, hoe zelfstandig je onderneming is en hoeveel tijd je in een onderneming steekt. Bel daarom, als je twijfelt, altijd de belastingdienst!

Moet je inkomstenbelasting betalen? Houd hier dan ook rekening mee en zet hier geld voor opzij. Hoeveel inkomstenbelasting je betaalt is afhankelijk van je leeftijd. Als je in 2018 de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt, gelden de volgende tarieven:

Belastingdienst - Inkomstenbelasting ondernemers - tarieven box 1 in 2018 - AOW-leeftijd nog niet bereikt - De Online Onderneemster

Heb je in of voor 2018 de AOW leeftijd bereikt, kijk dan even op de website van de belastingdienst voor de geldende tarieven.

Btw betalen

De belasting scheidt het betalen van btw en inkomstenbelasting van elkaar. Zo kan het zijn dat je geen online onderneemster bent voor de inkomstenbelasting maar wel voor de btw aangifte. Je bent onderneemster voor de btw aangifte als je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent. De btw die je de klanten in rekening, dien je aan de belastingdienst af te dragen. Het fijne is wel dat je de btw die jij betaald hebt er weer van af mag trekken. Zeker in de beginfase van je online onderneming is het dus goed mogelijk dat je geld terug ontvangt van de belastingdienst omdat je meer btw hebt betaald dan ontvangen.

Samenwerking tussen de Kamer van Koophandel en de belastingdienst

De Kamer van Koophandel en de belastingdienst werken nauw samen. Zodra je jouw online onderneming aanmeldt bij de Kamer van Koophandel krijg je een btw nummer en ben je dus ook verplicht je btw aangifte te doen. Misschien twijfel je nu om je online onderneming aan te melden, maar het blijft verstandig om dit wel te doen. Niet alleen zal je het zakelijk vaak nodig hebben, zoals bij het aankoop van producten en het openen van een bankrekening, ook schep je met het vermelden van je KvK nummer vertrouwen naar je toekomstige klanten.

Is dit blog ook interessant voor je vrienden? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!