Selecteer een pagina

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Als je als online onderneemster serieus genomen wilt worden door inkopers en klanten kan je er eigenlijk niet om heen. Je zult je moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Maar wie of wat is de Kamer van Koophandel nu eigenlijk?

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel | Handige tips en informatie voor de online onderneemster (in spé) | De Online Onderneemster

De Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel (ook wel KvK) is een zelfstandig bestuursorgaan met negentien kantoren door het hele land. De taken van de KvK zijn wettelijk geregeld en zijn als volgt:

  • Beheren van het handelsregister
  • Inrichten en beheren van ondernemerspleinen
  • Het geven van inlichtingen en voorlichting
  • Innovatiestimulering
  • Regiostimulering

Kort gezegd zijn de taken het registreren, informeren en adviseren van ondernemers.

Waar moet je op letten als je jouw online onderneming gaat inschrijven?

Ga je jezelf voor het eerst inschrijven, dan moet je een afspraak maken bij één van de kantoren van de KvK. Dat regel je simpel via de inschrijfpagina van de KvK. Volg de procedure stap voor stap en vul alles in. Je krijgt vanzelf de mogelijkheid om een afspraak te maken. Let op dat je jezelf uiterlijk 1 week na het starten van je online onderneming inschrijft. De kosten voor het inschrijven van je bedrijf bedragen € 50,00 (dit is een eenmalige vergoeding die direct voldaan moet worden).

Denk er ook aan dat de KvK samenwerkt met de belastingdienst. Bij de inschrijving ontvang je dan ook direct een btw nummer en ben je dus ook verplicht elk kwartaal een btw aangifte te doen.

De verschillende rechtsvormen

Bij het inschrijven wordt je gevraagd een keuze te maken voor een rechtsvorm. Maar ja, wat moet je kiezen? Ik heb hieronder de verschillende rechtsvormen – die voor webwinkels eventueel van toepassing kunnen zijn – voor je op een rij gezet.

Eenmanszaak

De meeste online ondernemingen worden ingeschreven als eenmanszaak. Deze is snel een eenvoudig op te richten en heeft in het begin vaak meer belastingvoordeel dan bijvoorbeeld bij een bv. Een nadeel is echter wel dat je met je privé-vermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf.

Vennootschap onder firma (vof)

Een vof start je als je samen met andere ondernemers het bedrijf gaat beginnen. Elke ondernemer is gelijk en iedereen brengt dan ook iets in de vof in zoals geld, goederen of arbeidsuren.

Commanditaire vennootschap (cv)

Als je zelf weinig kapitaal hebt en een geldschieter nodig hebt om je bedrijf te beginnen dan is een commanditaire vennootschap wellicht een optie. Hierin wordt de geldschieter een (stille) vennoot en heeft hij of zij zo een directe band met het bedrijf.

Besloten vennootschap (bv)

Bij een bv is kapitaal verdeeld in aandelen die in bezit zijn van de aandeelhouders. Als online ondernemer word je beschouwd als kleine bv waar jij als eigenaar enig grootaandeelhouder van bent. Als directeur-grootaandeelhouder betaal je jezelf een salaris uit die marktconform dient te zijn.

Eenmanszaak of bv?

Verwacht je lagere winsten, dan is de eenmanszaak fiscaal voordeliger. Pas bij hogere winsten wordt een bv interessant, omdat de extra aftrekmogelijkheden van de eenmanszaak dan niet meer opwegen tegen het tariefvoordeel van een bv. Ook heeft de bv als voordeel dat de aansprakelijkheid beperkt is. Verder kunnen bij je keuze nog argumenten als imago, status en het eenvoudig kunnen overdragen of verkopen van het bedrijf meespelen. Het belangrijkste is echter dat je als eenmanszaak geen personeel in dienst kunt hebben, zodra je deze overweging maakt ben je dus al gebonden aan een bv.

Verschil tussen eenmanszaak en BV | Inschrijven bij de Kamer van Koophandel | Handige tips en informatie voor de online onderneemster (in spé) | De Online Onderneemster
Is dit blog ook interessant voor je vrienden? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!