Selecteer een pagina

Column | Interactie op sociale media

Interactie op sociale media, het is iets wat ik mijzelf opleg. Al reageer ik maar met een smiley, zo weten mijn volgers in ieder geval dat hun berichten echt gelezen worden. En ik weet dat het gewaardeerd wordt. Mijn challenges worden onder andere geprezen omdat ik iedereen beantwoord. Voor mij niet meer dan logisch maar klaarblijkelijk niet altijd normaal.

Interactie op sociale media | Column over online ondernemen | Gea Simons | De Online Onderneemster

Interactie is waar het om draait

Ik wil contact maken, met mijn volgers maar ook met diegene die ik zakelijk volg. Ik vind het fijn om een relatie op te bouwen en dat kan in mijn ogen maar op één manier: via interactie. Ik probeer dus (een gedeelte van) mijn berichten zo te schrijven dat volgers er op gaan reageren. En op deze reacties reageer ik dan weer. En ook probeer ik te reageren op berichten van anderen. Zo worden relaties opgebouwd.
 
Ik zit dus bewust drie tot vier keer per dag op sociale media om te laten zien dat ik actief ben. En ik hoor het je nu denken, waar haal je de tijd vandaan? Qua tijd valt het best mee, ik ben per dag 30 tot 40 minuten met sociale media (zakelijk gezien) bezig. Ik heb daar ook vaste tijden voor ingepland en zet tegenwoordig zelfs de wekker. Verder heb ik bewust keuzes gemaakt voor de kanalen waarop ik actief ben. Ik gebruik vier kanalen: InstagramFacebook, LinkedIn en Pinterest. Dat lijkt veel, maar met name Instagram en Facebook kosten tijd. LinkedIn en Pinterest zijn voor mij vooral bedoeld om gezien te worden.
 
Stiekem vind ik het ook gewoon erg leuk om berichten van anderen te lezen en foto’s te bekijken. Een beetje een voyeur ben ik wel, zo meekijkend in andermans (zakelijke) leven. Maar hé, dat zijn we toch allemaal wel een beetje? Anders zouden we niet massaal op sociale media zitten ;).

Maar wat als fatsoensnormen worden overschreden

Meekijken is nog tot daar aan toe, maar wat als het te ver gaat. Want er is natuurlijk een keer zijde aan het hele sociale media gebeuren, of de donkere zijde van internet zoals ik het pas noemde in een gesprek. Tegenwoordig lijken fatsoensnormen niet meer te gelden. Je mag alles zeggen op sociale media toch? Want hoe zichtbaar je ook bent, eigenlijk is sociale media dan ook wel weer heel anoniem. Je ziet niet direct de reactie van de ander en dat is voor veel mensen de reden om eens helemaal los te gaan.

Ik schik soms best wel van reacties die tot dood verwensingen aan toe gaan. En dat naar iemand die ze eigenlijk niet eens kennen. En waarom? Ik vraag me dan echt af of ze ook zo in het echte leven zijn.

Voor mij is de grens overigens heel duidelijk, ik wil mijzelf blijven en dat betekent dat ik berichten schrijf naar anderen alsof ze tegenover mij zitten en ik het ze rechtstreeks zeg. Er is al genoeg ellende op de wereld. Laten we het vooral niet erger maken en lief voor elkaar blijven.

Mijn motto: als je niet iets aardigs of opbouwend kunt zeggen, houd dan gewoon je mond!

Is dit blog ook interessant voor je vrienden? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!