Selecteer een pagina

Als je een online onderneming wilt starten heb je een startkapitaal nodig. Maar wat als het financieren van je online onderneming niet lukt uit eigen middelen? Waar moet je dan naar toe en wat heb je ervoor nodig?

Financieren van je bedrijf | Handige tips en informatie voor de online onderneemster (in spé) | De Online Onderneemster

Wat kost het om een online onderneming te starten?

Als je een online onderneming begint zijn er een aantal kosten waar je al rekening mee kunt houden. In onderstaande tabel geef ik een overzicht van de basiskosten. Toch kunnen startkosten per online onderneming erg variëren en zijn ze afhankelijk van zaken als welke websitehosting je gebruikt, wat je gaat aanbieden (zo zullen de kosten van een webwinkel veel hoger liggen dan als je e-boeken gaat verkopen, welke software je nodig hebt. Maak daarom – naast een ondernemingsplan – ook een goed financieel plan zodat je weet wat voor jou de kosten gaan worden en hoeveel startkapitaal je nodig hebt.

Kosten waar je vanaf de start van je onderneming mee te maken zal krijgen

Hoeveel startkapitaal je nodig hebt is afhankelijk van het soort onderneming dat je start. Hieronder geef ik een overzicht van kosten waar je bij de start van je onderneming gelijk mee te maken krijgt.

 • Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (€ 50,00 eenmalig)
 • Domeinregistratie* (vanaf € 3,00 per jaar)
 • Websitehosting* (vanaf € 5,00 per maand -> let op dat veel hostings per jaar afrekenen)
 • Ontwerp logo en huisstijl* (vanaf € 150,00)
 • Betalingskosten* (vanaf € 0,35 per iDeal transactie, andere betaalopties kosten (veel) meer)
 • Kosten zakelijke bankrekening* (vanaf € 5,00 per maand)
 • Boekhoudsoftware* (vanaf € 10,00 per maand)
 • Verpak- en verzendkosten* (vanaf € 4,50 per pakket)
 • Inkoop producten als webwinkel (afhankelijk van de producten die je gaat verkopen)
 • Telefoonkosten* (vanaf € 10,00 per maand)
 • Marketingkosten (deze kosten heb je natuurlijk zelf in de hand, hoe snel wel je bekend worden bij je potentiële klanten)
 • Eventueel huren van een bedrijfspand (als je zelf niet de ruimte hebt)
 • Software voor je bedrijf (denk daarbij aan bewerkingssoftware voor een fotograaf, ontwerpsoftware voor een grafisch ontwerper en dergelijke)
 • Verzekeringen (het is goed ook hier naar te kijken van te voren en je te verzekeren voor inboedel (als webwinkelier), rechtsbijstand, aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid)
 • Vervoerskosten (of je nu naar klanten moet reizen of dat je pakketten moet wegbrengen, je maakt ook hier kosten)

* deze kosten zijn afhankelijk van het bedrijf/leverancier waar je mee gaat samenwerken

Financieren van je bedrijf

Om je bedrijf te financieren en te zorgen voor een startkapitaal zijn er een aantal mogelijkheden.

 1. Financieren uit eigen middelen
 2. Lenen bij vrienden, familie, bekenden
 3. Lenen bij de bank
 4. Lenen bij private instellingen
 5. Crowdfunding

Elk van de mogelijkheden heeft zijn voordelen en nadelen.

Financieren uit eigen middelen

Financieren uit eigen middelen is wat mij betreft de beste optie, met de minste haken en ogen. Je hoeft immers geen contracten af te sluiten, rente te betalen of een uitgebreid ondernemingsplan klaar te hebben om te kunnen starten. Toch zit er ook een nadeel aan je eigen geld gebruiken. Het kan namelijk lang duren voor je de eigen investering terug hebt verdiend. Vaak staat dit voor online onderneemsters zelfs helemaal niet meer op de lijst. Zorg daarom dat je een terugbetaling doet aan jezelf, al is het maar een klein bedrag per maand.

Lenen bij vrienden, familie en bekenden

Lenen bij vrienden, familie en bekenden kan een goed alternatief zijn als je zelf niet kunt financieren. Het is een vorm van lenen die laagdrempelig is en vaak zonder rente. Er zit wel een valkuil in deze vorm van lenen. Vaak zijn ondernemers makkelijker geneigd tot het overslaan van een betaling als het even niet uitkomt. Stel daarom altijd een leencontract op en leg daarin de afspraken die je met elkaar maakt over het afbetalen goed vast. Zo voorkom je ergernis en eventueel zelfs ruzie!

Lenen bij de bank

Lenen bij de bank kan een oplossing zijn om een deel van de kosten te financieren. Maar een bank stelt veel eisen aan beginnende ondernemers. Vaak dien je zelf te beschikken over voldoende startkapitaal en moet je een ondernemingsplan hebben die bovendien ook nog is goedgekeurd door een boekhouder of een accountant. Verder doen banken ook altijd een toetsing bij het BKR.

Lenen bij private instellingen

Lenen bij private instellingen is de vierde mogelijkheid en vaak te verkiezen boven het lenen bij een bank. Maar ook private instellingen beoordelen je ondernemingsplan en aanvraag zorgvuldig. En ook private instellingen zullen een toetsing doen bij het BKR.

Crowdfunding

Crowdfunding is een vrij nieuwe manier van financiering. Crowdfunding is een vorm van financiering waarbij onder andere ondernemers geld lenen van een grote groep mensen. Dit gaat vaak via een crowdfunding platform. Een groot voordeel voor ondernemers is dat bij deze manier van financieren je als ondernemer zelf vaak de tarieven en voorwaarden kan bepalen. Een nadeel is wel dat crowdfunding tijd kost, tijd om investeerders te vinden voor jouw doel. En als beginnend ondernemer wil je hier lang niet altijd op wachten.

Is dit blog ook interessant voor je vrienden? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!