Selecteer een pagina

Column | Investeren in de toekomst

Als beginnend ondernemer ben je blij met elke cent winst die je maakt en die je naar je eigen rekening kan storten. Dat eerste eigen verdiende geld was ook mij zoveel waard. Natuurlijk heb ik dat geld ook gelijk uitgegeven. Na maanden leunen op de inkomsten van mijn man kon ik eindelijk weer eens shoppen van mijn eigen geld. Nu, bijna acht jaar later, weet ik dat dit niet slim was om te doen. En waar ik vorig jaar “al” ben begonnen met reserves opbouwen, ga ik dit jaar een stap verder. Ik ga investeren in mijn toekomst.

Column _ Investeren in de toekomst _ Handige tips en informatie voor de online onderneemster (in spé) _ De Online Onderneemster

Reserves opbouwen

Het is een tip die ik de mij van acht jaar geleden graag had willen geven, bouw reserves op. Ik ben er pas vorig jaar mee begonnen omdat ik er toen “geld genoeg” voor had. Maar eerlijk gezegd, ook daarvoor had ik natuurlijk al prima kunnen beginnen. Want als ik terug kijk naar wat ik met mijn geld heb gedaan, had ik dat echt niet allemaal zo uit hoeven te geven.

En als Corona ons iets leert, is het wel dat opbouw van reserves enorm belangrijk is. Zakelijk, maar ook zeker privé. En dus zet ik geld opzij. Van elke 100 euro netto omzet die ik verdien gaat 25 euro in mijn zakelijke spaarpot en 25 euro in mijn privé spaarpot.

Mijn andere potjes

Een valkuil waar ik zelf ook ooit intrapte is mijzelf geld geven die eigenlijk niet van mij is, zoals ontvangen btw. Maar van fouten kun je leren, en ik hoop dat jij kunt leren van mijn fouten zodat je ze niet eerst zelf hoeft te maken. Daarom heb ik tegenwoordig naast mijn spaarpotten (en betaalrekeningen) ook nog een viertal spaarrekeningen waarop ik elke maand geld stort. Zo heb ik een spaarpot voor maandelijkse kosten, die ik steeds aangevuld houd zodat ik bij het binnenkomen van een factuur deze meteen kan betalen. Ook heb ik een spaarrekening voor de btw die ik per kwartaal moet betalen.
Tenslotte heb ik nog twee spaarpotten, één voor de inkomstenbelasting en één voor bijdrage zorgverzekeringswet die ik over het lopende jaar moet gaan betalen. Want ga je winst maken, dan ga je ook zeker hiermee te maken krijgen.

Waarom dan investeren in de toekomst?

Sparen is één ding, maar sparen levert je (zeker nu met een spaarrente die ongeveer nul is) niet meer geld op. En tja, ik wil straks kunnen stoppen met werken en nog steeds leuke dingen blijven doen. Het heeft mij aan het denken gezet over wat ik wil doen met mijn spaargeld. En mijn conclusie was dat ik meer geld wil maken van mijn spaargeld. Dat dit niet gaat gebeuren met alleen sparen was mij inmiddels wel duidelijk. Daarom ben ik mij gaan verdiepen in aandelen en ben ik sinds begin van dit jaar aandeelhouder in een aantal bedrijven. En zal ik je een geheim verklappen, ik vind het enorm leuk om hier mee bezig te zijn!

Wil je meer weten over beleggen?

Wil je meer weten / leren over beleggen? Luister dan zeker naar Jong Beleggen de podcast. Hierin legt ondernemer Pim Verlaan je vanaf de eerste aflevering alles uit over beleggen en neemt hij je mee in zijn strategie. Het fijne aan deze podcast is dat journalist Marlou Brand de vragen stelt die jij zou willen vragen waardoor je echt doorkrijgt hoe de wereld van beleggen werkt. 

Is dit blog ook interessant voor je vrienden? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!