Een bedrijfsnaam kiezen is één van de eerste dingen die je als ondernemer zal doen. Maar een goede bedrijfsnaam bedenken die goed weergeeft waar jij en je bedrijf voor staan, wat een bedrijf doet en nog niet bestaat als handelsnaam of domeinnaam is toch nog best lastig. Daarom hieronder wat handvatten waar je mee aan de slag kunt om die briljante bedrijfsnaam voor jouw bedrijf te vinden.

De bedrijfsnaam brainstorm
Dé tip: begin je zoektocht naar een bedrijfsnaam met een brainstorm sessie, alleen of met vrienden en familie. Schrijf gedurende een half uur alles op wat in je op komt. Niets is fout tijdens een brainstorm, alles mag. Geen idee waar je dan moet beginnen? Denk dan eens aan de volgende mogelijkheden:
- Namen die te maken hebben met de producten of diensten die je gaat verkopen
- Namen gebaseerd op je eigen naam
- Namen gebaseerd op die van je vrouw/man/kinderen
- Namen gebaseerd op termen uit je branche
- Namen met Engelse vertalingen van bovenstaande
- Fantasie namen
- Combinaties van bovenstaande
Na een half uur mag je gaan wegstrepen zodat je een lijst van namen overhoudt die bij jouw bedrijf en jouw producten of diensten passen. Is je lijst nog erg lang? Laat het dan een paar dagen liggen en kijk er dan nog eens rustig naar. Je zult zien dat er dan nog wel wat namen af zullen vallen.
Controleer alle bedrijfsnamen voor je verder gaat
Vaak wordt deze stap pas aan het eind gedaan als er al een definitieve keuze is gemaakt voor een naam en dan kan het voor veel teleurstelling zorgen. Controleer daarom nu al de bedrijfsnamen die nog op je lijst staan.
Kamer van Koophandel
Bij de Kamer van Koophandel kun je controleren of er al een bedrijf bestaat met een dezelfde handelsnaam. Bestaan er bedrijven met dezelfde handelsnaam? Controleer dan of dit bedrijf in dezelfde sector of branche valt en of er overlap te verwachten is. Mijn advies is probeer gelijke handelsnamen te vermijden. Vaak is namelijk dan ook de domeinnaam al bezet.
Domein naam
Controleer ook altijd de domeinnaam. Zo kom je ook hier niet voor verrassingen te staan.
Merken register
Heb je een bijzondere naam uitgekozen? Check deze dan ook altijd bij het merkenregister van het Bureau Bescherming voor de Intellectuele Eigendom.
Sociale media
Een controle die je zeker niet moet vergeten is tot slot of je bedrijfsnaam al op de diverse sociale media kanalen bezet is. Sociale media is niet meer weg te denken uit de hedendaagse online marketingstrategie en hier is het dus ook belangrijk om te kijken of je naam nog vrij te gebruiken is.
De zoekmachine
Een laatste check die je nog kunt uitvoeren is je bedrijfsnaam bij Google in tikken om te kijken of hier nog rare dingen naar boven komen. Vroeger vond Google het ook erg prettig als je in je domeinnaam al had staan wat je verkocht, maar dat is inmiddels achterhaald en niet meer noodzakelijk.
Regels waar je bedrijfsnaam aan moet voldoen
Nu je gecontroleerd hebt of de bedrijfsnamen die nog op je lijst staan ook overal nog beschikbaar zijn, is de volgende stap het controleren of je namen voldoen aan alle regels. Je bedrijfsnaam (handelsnaam) moet aan de volgende regels voldoen:
- De naam mag geen verkeerde indruk wekken. Je mag je bijvoorbeeld niet groter voordoen dan je bedrijf werkelijk is, zo mag een eenmanszaak geen Simons en partners heten. Ook mag je bijvoorbeeld alleen een beroep gebruiken als je dit ook daadwerkelijk in dit bedrijf uitoefent.
- De naam mag geen merknaam van anderen gebruiken. Ga je bijvoorbeeld shampoos verkopen dan mag je als bedrijfsnaam geen Andrélon voeren.
- Tekens zijn slechts beperkt toegestaan. De enige tekens die zijn toegestaan zijn: @ & +. Alle andere tekens zijn dus niet toegestaan.
- Voorkom verwarring met bestaande handelsnamen door bijvoorbeeld gelijkenis in de naam, activiteiten die op elkaar lijken of overlap van werkgebied. Een voorbeeld hiervan is dat als er in een dorp tien kilometer verderop een Bakkerij Harkema is geregistreerd, dan mag jij als bakker niet dezelfde naam hanteren.
- Niet echt een regel, maar wel een tip: Gebruik geen afkortingen in je domeinnaam. Waarom? Ik zal je één voorbeeld geven. Tik maar eens de url www.henm.com in. Voor een bedrijf als de H en M zou ik als klant denken dat dit toch de juiste url moet zijn. Helaas dus niet, de url voor de kledingzaak is www.hm.com. De afkorting zorgt dus voor veel verwarring en kun je daarom beter vermijden.
Een bedrijfsnaam met de WOW factor
Inmiddels zal je lijst teruggedrongen zijn naar een short list van 3-5 namen. Nu is het tijd om deze lijst dé bedrijfsnaam te kiezen. Welke bedrijfsnaam past bij jou en je producten en is onderscheidend? Kortom welke van deze namen heeft de WOW factor. Dat is de bedrijfsnaam waar je voor moet gaan!
En hoe nu verder?
Leg je bedrijfsnaam vast bij de Kamer van Koophandel en claim je bijhorende domein en profielnamen op sociale media!
Dit artikel bevat affiliate linken.